Vrouwen van Nepal

‘van ontwikkelingshulp naar hulp bij ontwikkeling’

Menstruatie en Hygiëne in Nepal

Zoals het in meerdere aziatische landen voorkomt, heerst het taboo omtrent menstruatie ook in Nepal. Het oude gebruik Chhaupadi komt nog steeds veel voor. Over menstruatie wordt niet gesproken en de meisjes krijgen geen voorlichting over wat er gebeurd en hoe je omgaat met de hygiëne. Vaak worden ze twee extra onderbroeken gegeven of een oude Sari en daar moeten ze het mee doen. Met alle gevolgen van dien. Het komt dan ook met regelmaat voor dat meisjes en jonge vrouwen verschrikkelijk letsel oplopen, of zelfs komen te overlijden door infecties.

Chhaupadi

Chhaupadi is een vanuit hindoeïstische geloofsovertuiging gebruik in Nepal waarbij vrouwen zich tijdens hun menstruatie moeten afzonderen in hutten en schuren. Door de gemeenschap worden ze als onrein aanschouwd. Hoewel het gebruik is door de Nepalese rechtbank in 2005 verboden komt de traditie in het westen van Nepal nog bij ongeveer 95% van de bevolking voor.

Gezegd wordt dat de Hindoegoden de gemeenschap met onheil zoals ziekten, slechte oogst overlijden van vee en andere rampen zal treffen als de vrouwen tijdens hun menstruatie in hun eigen woning verblijven. Zouden de vrouwen deze gebruiken nastreven dan zonderen ze zich tijdens hun menstruatie af in vaak vochtige hutten en kleine tochtige vertrekken. Tijdens chhaupadi, de menstruatie periode mogen zij geen mannen aanraken, geen zuivelproducten eten of drinken, hun eigen huis niet betreden of zelf hun eigen eten klaarmaken. Wat overblijft is gedroogd voedsel zoals zout en rijst en water. Het komt dan ook regelmatig voor dat deze vrouwen slachtoffer worden van ondervoeding en ziekten door infecties, komen te overlijden door slangenbeten of worden aangevallen door grotere dieren als tijgers en andere roofdieren.

Informatie Menstruatie en Hygiëne

Bij niet alleen de meisjes maar ook jongens en de ouders kunnen we een verschil maken in bewustzijn. We kunnen laten zien dat de menstruatie een natuurlijk gegeven is waar iedereen zich bewust van zou moeten zijn. Vrouwen, maar net zo belangrijk, ook mannen. Dit gaat met de nodige tegendruk vanuit de gemeente, voornamelijk bij mannen.

Tijdens de informatie dagen geven we een training aan meisjes en vrouwen over menstruatie en hygiëne waarbij we ook zoveel mogelijk mannen proberen te betrekken. Zo kunnen zij zien wat het inhoud en wat voor een invloed het heeft op het vrouwelijk gestel en leven. Meer bewustzijn en begrip voor alle partijen.

Sanitair Pakket

  • Twee ecovriendelijke sanitaire pads, gemaakt van antibacterieel hoge kwaliteit,
    waterdicht katoen
  • Twee keer 100% katoen ondergoed
  • Vijf keer een inleg, gemaakt van sterk vocht opnemend hoge kwaliteit dubbel laags katoen
  • Eén keer een opbergzakje van herbruikte zijde
  • Eén keer een stuk zeep
  • Eén keer een nagelknipper

Vrouwen Training Centrum

Elke vrouw die deelneemt aan het vrouwen training centrum, ondergaat een trainingsprogramma van zes, twaalf of achttien maanden. Vrouwen hebben een keuze welke vaardigheden ze willen nastreven. Deze vaardigheden zijn, maar niet beperkt tot: ontwerp, naaiwerk, weven, borduurwerk, breien, juwelen en patroonwerk.

Tijdens de opleiding ontvangt elke vrouw een basis inkomen. Als de training voltooid is, hebben ze de keuze om verder te werken in de werkplaats waarmee ze een eerlijk loon en arbeidsvoorziening ontvangen. De vrouwen hebben ook de mogelijkheid om een eigen bedrijfsplan uit te voeren en haar eigen sociale onderneming te starten met behulp van een microkrediet.

Sponsor een Vrouw

Wij zijn van mening dat vrouwen die toegang hebben tot waardige banen, sociale ondernemerschap en rollen in de economische sector, de levens van hun kinderen, families en gemeenschappen veranderen. Door ons toegewijde en passionele team hebben we samen met Local Women’s Handicrafts een veilige gemeenschap kunnen oprichten die honderden vrouwen heeft opgeleid. Momenteel zijn er 90 vrouwen werkzaam en streven we ernaar voortdurend te blijven groeien. Met deze nieuwe vaardigheden, een basisinkomen en een veilige gemeenschap, zijn de vrouwen gesterkt om met zelfwaarde vooruitgang te boeken in hun leven. Dit maakt een positieve sociale en milieu-impact en creëert een duurzaam leven.

Kosten per Vrouw

De kosten voor een training zijn  6000  rupees  (ongeveer €50,-) per maand. Hiermee hebben de vrouwen de basis om vaardigeheden te leren in handwerk. Ze kunnen zelf kiezen welke richting zo willen nemen.

Er komen met regelmaat vrouwen bij ons die steun nodig hebben in het leven. Ze komen vaak uit een lastige situatie en willen niets liever dan een goede basis vormen voor hun kinderen. Wil je ook een vrouw sponsoren, neem dan contact op via info@creativenepal.nl.

Lalkala Bogati
Lalkala Bogati

en kinderen

Steun de Vrouwen van Nepal
Doneer een Sanitair Pakket
Totaal

Stichting Creative Nepal koopt met uw donatie sanitaire pakketten die we uitdelen aan de studentes en vrouwen tijdens de voorlichtings dagen. De pakketten worden onder goede en eerlijke omstandigeheden gemaakt waardoor ook de vrouwen die ze maken een basis inkomen hebben. Met als extra voordeel zijn deze pakketten gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal en daarmee beter voor het milieu.

Een Win/Win/Win situatie!

Stichting Creative Nepal is een ANBI (Algemeen Nut Beogende instelling). Giften doneren aan onze stichting geeft niet alleen voldoening, maar ook belastingvoordeel voor particulieren en bedrijven. Lees hier  alles over de ANBI en voorwaarden.

Je kunt er voor kiezen een donatie te doen via het formulier, wat verschillende betaal mogelijkheden biedt. Ook is een directe bank overschrijving mogelijkheid. Ons rekening nummer is NL48BUNQ 2206 023059 ten name van Stichting Creative Nepal.

Gebruik de onderstaande link en steun gratis

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen